08:49
Зміни в навчальних програмах для початкової школи

Завершилося громадське обговорення щодо оновлення навчальних программ для початкової школи, яке відбувалося на онлайн-платформі EdEra. Всього було змінено 14 програм для 1-4 класів з українською мовою навчання. Програми вже затверджені Колегією МОН і будуть запроваджені в школах з нового навчального року. 
 

 

   Основна ідея зміни навчальних програм – в оновленні змісту і розвантаженні. Оновлені програми будуть такими, що відповідають віковим особливостям учнів та дають вчителю більше свободи у викладанні предмету.
 
  Що саме зміниться в навчальних програма для 1-4 класів з 1 вересня?    
 

  • Більше не буде чіткого розподілу годин на кожну тему – вчитель сам вирішує, скільки часу виділити на вивчення того чи іншого матеріалу, щоб він був успішно засвоєний;
  • Програми приведені у відповідність до вікових особливостей дітей – прибираються занадто складні для певного віку теми і терміни. Наприклад, згідно з оновленою програмою з української мови більше часу і уваги буде приділено ровзитку усного мовлення, а схеми будови речення і вимога будувати речення за схемами будуть прибрані з програми. В програмі з англійської мови для першого класу прибирано вимогу писати слова і речення, натомість діти будуть більше практикувати розвиток усної англійської.
  • Дітям молодших класів дозволено буде писати в зошитах простим олівцем, а не ручкою – це є важливим для психологічного комфорту дитини, щоб вона не боялася практикуватися і робити помилки;
  • Буде прибраний норматив щодо швидкості читання – «кількість прочитаних слів на хвилину», натомість більше уваги приділятиметься усвідомленому читанню. До речі, саме усвідомлене читання і розуміння прочитаного є одним з показників, які перевіряються під час міжнародного порівняльного дослідження шкільної освіти PISA, в яком Україна планує взятии участь вперше в 2018 році.
  • Для таких предметів як «фізичне виховання», «трудове навчання», «образотворче мистецтво», «музичне мистецтво» програми були змінені таким чином, щоб прибрати зайву теорію та виділити більше часу на практичні заняття безпосередньо фізкультурою, малюванням, музикою та іншими видами творчості.
Переглядів: 631 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: