09:24
Мак пам'яті

   Цього року в Україні на офіційних заходах з нагоди завершення Другої світової війни та перемоги над нацизмом, які пройдуть 8 та 9 травня, вживатиметься європейський символ пам’яті полеглих у війні—червоний  мак.

   Червоний мак (англ. Remembrance  poppy, мається на увазі мак-самосійка)—символ пам’яті жертв Першої світової війни, а потім—жертв всіх військових і громадянських  збройних конфліктів, починаючи з 1914 року.

   Вперше (як  символ) цвіт маку з’являється у вірші канадського військового лікаря Джона Маккрея  «На полях Фландрії» (1915), котре починається словами:

На полях  Фландрії поміж хрестами

Колише вітер мак рядами…

   Ідея використання червоного маку як символу пам’яті належить Моіні Майкл, викладачці Університету Джорджії.

   В Україні червоний мак вперше було використано в 2014 році при проведенні заходів , приурочених річниці завершення Другої світової війни в Європі.

   Дизайн українського маку розробив харківський           дизайнер Сергій Мішакін. Графічне зображення є своєрідною алюзією: з однієї сторони воно символізує квітку маку, а з іншої—кровавий слід від кулі.  Біля  символу  розміщено логотип,що містить гасло «Ніколи знову», адже саме в наших руках не допустити жахіть війни та роки воєнного лихоліття: 1939-1945.

   В школі до виготовлення маку-пам’яті долучилися  всі учасники навчально-виховного процесу. Діти  його власноруч виготовляли на гуртку «Умілі руки», а вчителі—в методичному кабінеті, під час перерв та після уроків.

Переглядів: 460 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: