10:28
День космонавтики

Історія пілотованих польотів у космос

  Перший в світі політ людини в космос відбувся 12 квітня 1961 року. 6 години 7 хвилин з космодрому Байконур зі стартового майданчика був здійснений пуск ракети носія "Схід-К72К", яка вивела на навколоземну орбіту радянський космічний корабель "Схід". Космічний корабель пілотував Юрій Гагарін (позивний першого космонавта Землі - "Кедр"). Дублером був Герман Титов, запасним космонавтом - Григорій Антипатії. Політ тривав 1 годину 45 хвилин. Після вчинення одного обороту навколо Землі апарат корабля здійснив посадку на території СРСР у саратовській області.
   Перший добовий космічний політ здійснив космонавт Герман Степанович Тітов з 6 по 7 серпня 1961 року на космічному кораблі "Схід-2".
   Перший груповий політ двох кораблів - "Сходу-3"(космонавт Андріян Миколайович Миколаїв) і "Сходу-4"(космонавт Павло Романович Попович) - відбувся 11-15 серпня 1962 року. 
   Перший в світі політ у космос жінки здійснила Валентина Володимирівна Терешкова з 16 по 19 червня 1963 року на космічному кораблі "Схід-6". 12 жовтня 1964 року стартував перший багатомісний космічний корабель "Схід". В екіпаж корабля увійшли космонавти Володимир Михайлович Комарів, Костянтин Петрович Феоктистов, Борис Борисович Єгоров.
   Перший в історії вихід людини у відкритий космос здійснив Олексій Архипович Леонов під час експедиції 18-19 березня 1965 року (космічний корабель "Схід-2", у складі екіпажу - Павло Іванович Бєляєв). Олексій Леонов віддалився від корабля на відстань до 5 метрів, провів у відкритому космосі поза шлюзової камери 12 хвилин 9 секунд.
   Наступний етап російської пілотованої космонавтики - створення багатоцільового корабля "Союз", здатний здійснювати складні маневри на орбіті, зближуватися і зістиковуватися з іншими кораблями, і довготривалих орбітальних станцій "Салют".
   Перший політ на новому кораблі "Союз-1" здійснив 23-24 квітня 1967 року космонавт Володимир Михайлович Комарів. При завершенні програми польоту, коли під час спуску на Землю не вийшов основний парашут апарату, Володимир Комаров загинув.
   З 1 по 19 червня 1969 року перший тривалий космічний автономний політ скоїли Андріян Миколайович Миколаїв і Віталій Іванович Севастьянов на космічному кораблі "Союз-9".
   11 січня 1975 року почалася перша експедиція на космічну станцію "Салют-4" (екіпаж: Олексій Олександрович Губарєв, Георгій Михайлович Гречко, космічний корабель "Союз-17"), яка завершилася 9 лютого 1975 року. За всю історію вітчизняного освоєння космосу відбулися тільки дві катастрофи, які призвели до загибелі космонавтів, пише "Час новин". 24 квітня 1967 року при посадці розбився перший спусковий космічний апарат із серії "Союз" - відмовила парашутна система. Загинув пілот "Союзу-1" Володимир Комаров. До речі, його дублером значився Юрій Гагарін.
   Друга катастрофа сталася через чотири роки: 30 червня 1971 року космічний корабель "Союз-11" розгерметизувався при спуску. Екіпаж - командир Георгій Добровольський, бортінженер Владислав Волков і інженер-дослідник Віктор Пацаев - загинули при різкій декомпресії. Після цього було введено правило, вимагає від космонавтів надягати скафандри при повернення з орбіти.
   Перший міжнародний космічний політ - 15-21 липня 1975 року. На орбіті була проведена стиковка космічного корабля "Союз-19", пілотованого Олексієм Леоновим і Валерієм Кубасовим, з американським кораблем "Аполлон", пілотованим астронавтами Т.стаффором, Д.слейтоном, В.брандом. 
   На зміну "Салютом" прийшло третє покоління навколоземних лабораторій - станція "Світ", яка представляла собою базовий блок для побудови багатоцільового постійно діючого пілотованого комплексу зі спеціалізованими орбітальними модулями наукового і народногосподарського значення. Орбітальний комплекс "Світ" знаходився в експлуатації до червня 2000 року - 14,5 років замість п'яти передбачених. За цей час на ньому було проведено 28 космічних експедицій, в цілому на комплексі побували 139 російських і зарубіжних дослідників космосу, було розміщено 11,5 тонни наукового обладнання 240 найменувань з 27 країн світу.
   Космічний комплекс "Світ" змінила на орбіті Міжнародна космічна станція (МКС), у будівництві якій брали участь 16 країн. При створенні нового космічного комплексу широко використовувалися російські досягнення в області пілотованої космонавтики. Експлуатація МКС розрахована на 15 років. 
   Перша довгострокова експедиція на МКС почалася 31 жовтня 2000 року. 

Переглядів: 506 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: