14:03
До 80-річчя Бориса Олійника

«Для того і дорога, щоб іти…»

 

    22 жовтня 2015 року виповнюється 80 років від дня народження Бориса Ілліча Олійника (1935) –українського поета, перекладача. Це знакова постать України  кінця ХХ – початку ХХІ століть.  Борис Олійник відомий як поет, громадський діяч, академік Національної академії наук України (1990 р.) , лауреат Державної премії СРСР(1975р.) і Державної премії УРСР ім.. Т.Г.Шевченка (1983 р.), Герой України (2005 р.), лауреат всеюгославської премії» Лицарське перо», народний депутат України. Крім того він є автором понад 40 книг, віршів, есе, статей, які друкувались як в Україні , так і в республіках СРСР, перекладалися російською, чеською,словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами.  Відомий Б.Олійник як автор збірок «Б'ють у крицю ковалі»(1962), «Дванадцятий вал»(1964), «Вибір»(1965), «Коло»(1968), «Відлуння»(1970), «На лінії тиші»(1972), «Гора»(1975), «Істина»(1976), «Міра»(1984). Книги «Сива ластівка», «У дзеркалі слова», «Дума про місто» відзначені Національною премією України імені Тараса Шевченка (1983). Визначним твором є поема «Сім»(1988), присвячена героям, які загинули під час ліквідації аварії на Чорнобильській атомній станції.

    Багатогранна творчість Бориса Олійника приваблює не лише читачів, ай діячів мистецтва. На його вірші написано безліч пісень, які вважаються народними, створено оперу. Поет виступив співавтором кіносценарію багатосерійного фільму про Тараса Шевченка, поставленого на Київській кіностудії художніх фільмів.

   Поет високої культури і стійкої громадянської позиції, Борис Олійник зосереджує свою увагу на найважливіших проблемах часу, пристрасно утверджує високі гуманістичні ідеали, гнівно засуджує зло у всіх його проявах.

   З нагоди ювілею Бориса Ілліча Олійника  в Червонокутській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів  проведено учнівську читацьку конференцію  під назвою « Для того і дорога, щоб іти…», присвячену поету. Розпочалась вона вступом про постать Б.Олійника в історії нашої держави та  його неоціненний внесок в скарбницю української поезії. Далі прозвучали доповіді учнів на такі теми: «Славетний син Полтавщини» (Лісова К.О., 10 кл.), « Стежинами творчості Бориса Олійника» ( Вагіна А.В.,10 кл.), «Образ матері в лірико-філософському  циклі «Сиве сонце моє»»( Лисенко О.С., 10 кл.), «Олесь Гончар про постать Бориса Олійника»(Хоменко М.Н., 10 кл.). Далі відбувся конкурс на краще  читання поезій Бориса Ілліча, зокрема: «Вибір» (Якубенко А.О.,8 кл.), «Ринг»(Гладишевська Г.С.,8 кл.),  «В оборону хліба»( Євтушенко Ю.І.,8 кл.), «Балада про людину, у якої дорога не закінчиться» (Гоменюк Б. В., 8 кл.),  «Пісня про матір» (Дем'янчук А.О., 7 кл.), «Сива ластівка»( Русаловський В.В, 8 кл.) , «Мати сіяла сон»( Гайдай І.О.,8 кл.) Прозвучали  пісні «Мамо, вечір догоря» та «Пісня про матір» у виконанні  учениць 8 класу.

  Олесь Гончар стверджував, що «перед нами поет мислячий, гострий ,глибокий, чия творчість нині стає поряд із тими художніми цінностями, що їх подарували своєму народові найталановитіші співці України».  На завершення хотілося б зауважити, що твори Бориса Олійника вже витримали суворий іспит часу, і вони, без сумніву, приносять читачеві радість активного співпереживання.

 

Переглядів: 532 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: