13:37
Брифінг Міністра освіти і науки України Сергія Квіта

   4 вересня 2015 року у Будинку Уряду відбувся брифінг Міністра освіти і науки України Сергія Квіта на тему «Початок нового навчального року».

   Як повідомив Сергій Квіт, цього року навчальний рік розпочався у 17 378 загальноосвітніх навчальних закладах країни. До перших класів у 2015 році зараховано понад 414 тисяч дітей. Також у новому навчальному році кількість учнів у школах збільшилася на 38 тисяч і наразі становить 3 млн 795 тисяч. За словами Міністра, тенденція збільшення кількості учнів буде зростати, у зв’язку з підвищенням народжуваності в ці роки.

   Сергій Квіт розповів про позитивну тенденцію. До початку навчання в країні відкрилися 7 шкіл-новобудов: дві  – у Києві, три – в Київській області, по одній - у Полтавській і Тернопільській областях. Також до кінця року планується завершити будівництво чотирьох новобудов у Львівській області. «Це невелика, але в наш час дуже позитивна статистика», - зазначив Сергій Квіт.

   Міністр також наголосив, що у 2015 році учні загальноосвітніх навчальних закладів забезпечуються підручниками безоплатно. В цьому році також має місце затримка з підручниками для учнів 4-х та 7-х класів, але вони вже друкуються. «Кошти на безкоштовне забезпечення підручниками учнів цих класів були в знайдені у серпні. Половину коштів забезпечує Державний бюджет, а половину – виділяють області. Виділення коштів з обласних бюджетів підтвердили всі голови державних обласних адміністрацій на засіданні Уряду»,- повідомив Сергій Квіт.

   Міністр запевнив, що всі підручники будуть безоплатними. «Ми забезпечили підручниками усі школи. Ніхто не має права вимагати з батьків гроші за підручники», - наголосив Сергій Квіт.  

   За словами Міністра, учні і батьки за бажанням можуть скористатися новими додатковими сервісами, де можна скачувати підручники з Інтернет. «У нас є депозитарій, де можна безоплатно скачувати підручники для 1-го,2-го, 5-го, 6-го класів», - повідомив Сергій Квіт. Також є приватні ініціативи, розвиток яких Міністерство вітає, бо це додаткова можливість забезпечення підручниками школярів.

   Сергій Квіт підкреслив актуальність питання шкільних автобусів в цьому навчальному році, особливо під час оптимізації малокомплектних шкіл. Міністр нагадав, що скорочується тільки мережа старшої школи. Дитина повинна ходити в початкові класи там, де вона народилася. Старші учні будуть їздити в ті школи, де є належне матеріально-технічне і кадрове забезпечення. «Ми зараз вивчаємо питання фінансування шкільних автобусів. Скільки області дадуть коштів на автобус, стільки ж рівно додасть Уряд, тобто програма «Шкільний автобус» розвиватиметься», - повідомив Сергій Квіт.

   Окрім того, протягом року за кошти місцевих бюджетів цього року придбано 10 шкільних автобусів: у Харківській області -5, Луганській – 3, Черкаській - 2, Вінницькій області поповниться ще 6 автобусами.

   Під час брифінгу Міністр наголосив на вирішенні питання доступу до українських закладів освіти дітей Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. За словами Сергія Квіта, Міністерство освіти і науки разом з громадськими організаціями і депутатами Верховної Ради розглядають можливість та готують низку законодавчих ініціатив щодо статусу кримчан.

   Міністр також повідомив, що важливим кроком в цьому році в рамках імплементації Закону «Про вищу освіту» стало прийняття Урядом низки важливих підзаконних актів, на які довго очікували вищі навчальні заклади. Зокрема, була прийнята постанова про відкриття депозитних рахунків в банках для університетів, постанова про порядок банківського обслуговування вищих навчальних закладів, академічних установ та закладів культури. Тепер університети зможуть виводи свої спецфонди із Державного казначейства та переводити їх в державні банки. «Це означає, що ми започаткували фінансову автономію, ми лібералізуємо ситуацію в вищій освіті»,- підсумував Сергій Квіт.

Використано матеріали із ресурсу: http://mon.gov.ua/

Переглядів: 428 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: