09:30
Невідома могила жертв війни

Старшокласники Червонокутської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №1 провели пошуково-дослідницьку роботу по встановленню місцезнаходження невідомих могил, місць поховань воїнів Великої Вітчизняної війни на території села. Учні відвідали ветерана Великої Вітчизняної війни Щедрова Петра Михайловича, 1926 року народження, який допоміг упорядкувати зібраний раніше матеріал.

      На території сільського кладовища  знаходиться братська могила двадцяти семи червоноармійців, які загинули при визволенні села в січні-березні 1944року, їх імена невідомі. В 1965 році, на 20-ту річницю Перемоги в Великій Вітчизняній війні їх останки  в парку біля Будинку культури викопали жителі села і перенесли в братську могилу на сільському кладовищі, де зараз є пам’ятний знак. Також разом з останками двадцяти семи солдатів були викопані останки розстріляного  невідомого партизана і його поховали  в цій братській могилі.

     На околиці села Червоний Кут у лісі знаходиться могила невідомого льотчика, який був збитий у 1943-1944рр. За свідченнями місцевих жителів, втікаючи від переслідувачів, він дістався до околиць села, де був розстріляний фашистами, які на той час окупували село. Місцеві жителі поховали його на місці розстрілу, а пізніше на могилі був поставлений пам’ятний знак. Хоч прізвище його невідоме, але на те, що це військовий льотчик, вказує такий факт. У 50-х рр.. в Червоний Кут та найближчі села приїжджав військовий льотчик, який розшукував могилу загиблого у цій місцевості у 1943-1944 рр. брата, також військового льотчика.

  Дотепер учні школи доглядають цю могилу.

Переглядів: 520 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: