14:30
День Соборності України

        22 січня в нашій державі вже традиційно відзначається День Соборності  України.                                                                                                                              В Червонокутській загальноосвітній школі №1 вже також стало традицією  відзначати цей день.  Виховуючи патріотичні почуття у підростаючого покоління, в нашій школі  21-22 січня  були організовані і проведені наступні виховні заходи: тематичні  виховні години, круглі столи, диспути, бесіди.  Вчитель  історії на своїх уроках в 5-9 класах ознайомив   учнів з цією важливою подією в історії нашої країни. Учні 10 класу самостійно готували повідомлення на задану тематику.

     Була проведена тематична лінійка.  Учні 10  класу розповіли,  що  22 січня 1919 року у Києві на Софіївській площі відбулися урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель засвідчений Універсалом про об'єднання УНР і ЗУНР в єдину Велику Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що повстали на уламках Російської і Австро-Угорської імперії в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями   розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

     Акт   злуки  був глибоко детермінований історично і спирався на споконвічну мрію українського народу про незалежну, соборну національну державу.  Він став могутнім виявом волі українців до етнічної й територіальної консолідації, свідченням їх самоідентифікації, становлення політичної нації.  Вперше за 600 років він став реальним кроком до об’єднання українських земель, що вплинув на подальші національно-політичні процеси в Україні.

      На  превеликий жаль, Акт Злуки не був реалізований на практиці. Надто багато ворогів мала юна Українська держава. Та й самі українці не зуміли об'єднати сили і дати відсіч загарбникам. Проте стерти День Соборності з пам’яті народу чужинці так і не спромоглися. 

      22 січня 1990 року українці вперше святкували  Акт Злуки – хоч і неофіційно, але вже без остраху. Сотні тисяч людей взялися за руки і утворили живий ланцюг від Києва до Львова. 1999 року тодішній Президент видав указ про відзначення Дня Соборності на державному рівні. День Соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави в єдності українських земель. Сьогодні ми віримо, що територіальна цілісність України навіки залишатиметься непорушною. Відзначення Дня Соборності, вшанування творців Акту Злуки - це не тільки суспільна потреба, а й моральний обов’язок берегти світлу пам'ять незліченних жертв, протягом віків принесених українським народом на алтар незалежності, соборності, державності.


Переглядів: 941 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: