17:17
День писемності

День  писемності в Червонокутській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1

 

         Щорічно 9 листопада в нашій країні відзначається День української писемності та мови. Це свято запроваджено у 1997 році Указом Президента України. Щорічно в Червонокутській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 напередодні цього дня проводиться тиждень української мови та літератури, цього року він проходив з 5 по 9 листопада. Розпочався тиждень написанням диктантів про рідну мову у старших класах, а також оголошенням конкурсу на кращу стінгазету. Також учням   була надана можливість взяти участь у Шевченківській вікторині, результати якої мали бути подані до кінця тижня.

       Наступного дня з учнями 5 та 6 класу  була проведена мовна гра під назвою «Юний мовознавець». Учні з захопленням виконували різні завдання з мови та брали участь в різних конкурсах. Перемогу в цій грі здобули учні 6-го класу з перевагою в один бал, за що були нагороджені відповідною грамотою.

      Наступним кроком було проведення конкурсу кращого читця віршів про рідну мову, активними учасниками якого стали учні 5, 7, 9 класів. Серед кращих читців слід відзначити серед учнів 5 класу - Гладишевську Г., Якубенко А., Євтушенко Ю.; 9 класу – Музика А., Крамар Н. Найбільше присутніх зачарував виступ учениці 9 класу Хоменко А., на якому вона представила власну поезію «Рідна мова».

       У четвер відбулося вшанування пам’яті Т.Г.Шевченка. Цього дня між учнями  9 та 10 класів було проведено конкурс знавців творчості Т.Шевченка під назвою «Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття». На завершення конкурсу кожен клас представив інсценізацію уривка з творів Т.Шевченка: 9 клас – «Лілея», 10 клас – «Сон»(«На панщині пшеницю жала»).

       На завершення тижня мови та літератури у п’ятницю було проведено урочисту лінійку «О рідна мово, ти житимеш віки!». Під ніжну музику ведучі –Крамар Н. та Румянцева Є. розпочинають свято словами:

І нас єднає рідна мова

Всіх, хто живе у цім краю.

Вона прекрасна, світанкова,

Я в ній свою наснагу п'ю.

Зачарувала присутніх своїм співом Безверхня В., учениця 10 класу, яка виконала пісні «Україна», «Мова мамина свята». Нагадали присутнім правила мовного етикету учні 5 класу: Гайдай І., Пишінський О., Гладишевська Г., Євтушенко Ю., Якубенко А. І так як жодне свято не обходиться без жартів у виконанні учня 9 класу Гоменюка М. прозвучала гумореска П.Глазового «У трамваї». На завершення свята прозвучав такий висновок: «Потрібно знати рідну мову, досконало вміти спілкуватися нею, уникати суржика та мовних помилок!»

Переглядів: 1394 | Додав: shkola1 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: